Lelijk verkleurde gevelbekleding is verleden tijd

Waarom verkleuren oppervlaktes eigenlijk?

Het verkleuren van gekleurde oppervlaktes onder invloed van fel licht is een algemeen bekend concept. De wetenschappelijke term hiervoor is fotodegradatie. Deze term slaat echter niet alleen op het verkleuren van oppervlaktes, maar ook op de invloed van licht op andere objecten. Een interessant voorbeeld hiervan is het effect van UV-straling op bier, waarbij een bepaald molecuul van structuur verandert, en zodoende wordt ook de smaak beïnvloed. Enfin, wij houden ons vandaag bezig met de invloed op gekleurde oppervlaktes. De term fotodegradatie is nog niet specifiek genoeg, want uiteindelijk bestaat het uit verschillende destructieve interacties. De voornaamste twee hiervan zijn oxidatie en hydrolyse. Oxidatie is algemeen bekend als roest, maar ook houtstoffen kunne oxideren. In plaats van roestaanslag wordt er hier koolstofdioxide gevormd. Hydrolyse is een chemische reactie waarbij de opname van water tot een splitsing van een molecuul leidt. Niet alleen leiden deze reacties tot een zichtbaar (lelijk) kleurverschil over tijd, ook verzwakken zij de structuur van het oppervlak. Gelukkig is er in laboratoria hard gewerkt en zijn er verschillende methodes om fotodegradatie te voorkomen.

Voorkomen van fotodegradatie

Deze schadelijke processen wil je het liefst voorkomen. Elke vijf jaar de gevel opnieuw laten verven is natuurlijk niet de bedoeling, en dat hoeft gelukkig ook niet. Bedrijven zijn sinds de jaren tachtig gestart met het testen van de zogeheten Electron Beam curing methode. Hierbij wordt op een zeer complexe manier een laag coating aangebracht op High pressure laminate. Samen vormt dit een zeer bestendige en duurzame gekleurde plaat. Het Nederlandse bedrijf Trespa is één van de bedrijven die hiermee werkt. Zelf hebben zij de methode aangepast en verbeterd, om een aantal jaar geleden de Trespa Pure platen te lanceren. De verbeterde methode is EBC-2 genoemd, en gekleurde platen vertonen amper kleurverschil ten opzichte van een nieuwe plaat na twintig jaar in de zon. Ook zijn deze platen gemakkelijk schoon te maken als er bijvoorbeeld graffiti op is gespoten. Bovendien zijn de platen nagenoeg krasvrij.

Kies duurzaam, kies Trespa

De weersbestendigheid van de platen is niet de enige doorslaggevende reden om voor HPL platen van Trespa te kiezen. Ook is de esthetiek van de platen heel erg in trek. In het zuiden van Amerika kiezen senioren in de woningbouw steeds vaker voor deze platen. Niet alleen is het duurzaam als het gaat om structurele integriteit, ook de esthetische integriteit blijft lang gewaarborgd. Zo krijgen gebouwen niet de grimmige ondertoon die vaak na een aantal jaren aantreedt. Het dichtstbijzijnde ziekenhuis voor mij is bijvoorbeeld van mooi wit naar vies grijs gegaan in een paar jaar. Het uiterlijk van architectuur heeft soms een echte functie, zoals een schoon uiterlijk geven bij een ziekenhuis, en een kleurrijk uiterlijk bij een kinderspeelplaats. In deze gevallen is er ook een economisch en een maatschappelijk belang bij het behouden van de esthetische integriteit. Kortom, genoeg redenen om voor een Trespa plaat te kiezen.