Het belang van een goede outfit bij buiten klussen

Regelt mijn werk dat?

Of je nou vijf dagen per week, acht uur per dag zware arbeid verricht of in het weekend hobbymatig klust, een goede outfit is altijd belangrijk. En hier bedoel ik dan niet mee dat je er goed uitziet, maar dat alle benodigde veiligheidskleding gedragen wordt. Als het goed is kun je via jouw werk alle vereiste accessoires en kleding verkrijgen. Alle kleding die duidelijk voor werk bedoeld is wordt in principe door de werkgever vergoed. Uitzonderingen hiervoor worden opgenomen in het contract, of er is sprake van privégebruik. Natuurlijk kan het zo zijn dat je een favoriet merk of type hebt die duurder is dan de standaarduitrusting die aangeboden wordt door jouw werkgever. In dit geval moet je waarschijnlijk het verschil persoonlijk financieren. Toch kan ik dat altijd aanraden. Er is uiteindelijk toch weinig belangrijker dan de veiligheid en het comfort tijdens zware klussen.

Werk gerelateerde veiligheidskleding

Als het goed is levert jouw werkgever ook een lijst met verplichte kleding en accessoires. Ook kun je zelf inschatten wanneer je wat nodig hebt, zoals geleerd bij de VCA-cursus die je waarschijnlijk gevolgd hebt. Vaak gaat dit om schoeisel, reflecterende hesjes en een helm. Naast deze veel voorkomende eisen zijn er ook nog andere mogelijkheden. Misschien moet je wel altijd een veiligheidsbril dragen, of een brandwerend pak. Uiteraard hangt dit af van de context van de klus. Zelf raad ik aan om bij het buiten werken áltijd goede schoenen of laarzen te dragen, ook als het eigenlijk niet verplicht is. Er is haast een oneindige waslijst van blessures en letsel dat op kan treden door gebrek aan goed schoeisel. Een verstevigde neus beschermt je tegen de meeste vallende objecten die anders zwaar letsel kunnen veroorzaken. Ook is de ondergrond bij klussen vaak niet netjes egaal. Zeker als door het dragen van zware spullen jouw zicht belemmerd wordt is het belangrijk dat je stevige stappers hebt. Een misstap kan desastreuze gevolgen hebben voor jouw enkel, en al het gevaar dat komt kijken bij zelf ten val komen.

Hobbymatig klussen

Er zijn dan misschien geen regulaties over verplichte kleding bij het thuis-klussen, maar ook hier is goede voorbereiding van belang. Het liefst volg je een basis VCA of soortgelijke cursus om kennis te nemen van risicoanalyse tijdens het “werken”. In 2016 vonden er 130.000 ongevallen bij het hobbymatig klussen plaats. Ongevallen hebben voornamelijk te maken met handen en voeten. Van de ladder vallen of uitglijden is de grootste boosdoener, en letsel door vallende objecten op voeten is ook in de top vijf te vinden. Draag daarom alsjeblieft goede schoenen of werklaarzen met anti-slip en verstevigde neus en zool. Ga hiervoor naar gespecialiseerde bedrijven zoals De Boer Drachten. Zij bieden verschillende classificaties werklaarzen aan met verschillende gradaties bescherming. Hier kun je ook terecht voor goede handschoenen die je beschermen tegen andere veel voorkomende ongevallen. In de eigen hand snijden of met een hamer diezelfde hand verpulveren gebeurt namelijk ook vaak. Aangezien onze handen en voeten niet teruggroeien zou ik maar snel afdoende bescherming regelen!