Thuiswerken lastig? Nee hoor!

Mobiel

Thuiswerken is hip. Waar vroeger iedereen braaf om acht uur naar het kantoor vertrok om daarna om zes uur pas weer thuis te komen, zijn er nu steeds meer mensen die gebruik maken van Het Nieuwe Werken. Wat dat is? In feite houdt het in dat je overal je werk moet kunnen doen. Vroeger was dat natuurlijk ook wat lastiger. Mensen hadden banen in de fabriek, of werkten met papierwerk. Je fysieke aanwezigheid was nodig om de taken uit te kunnen voeren. Logisch dat je daarvoor op kantoor moet zijn. Tegenwoordig leven we echter in een digitaal tijdperk. Jouw fysieke aanwezigheid is allang niet meer nodig, zolang je maar een laptop met je meedraagt en je deadlines haalt. Je leidinggevende stuur je een update via een appje of mailtje, en je kan zelf kiezen of je op kantoor wil werken, op locatie bij een klant of in een café. Of dus thuis. Ideaal om zo je privéleven te combineren met je zakelijk leven.

Prikkels

Althans, is het wel zo ideaal? Het blijkt dat veel mensen het lastig vinden om dit zo met elkaar te verenigen. Enerzijds vinden ze het fijn dat de levens gescheiden blijven (thuis is het tijd voor het gezin en op werk is het tijd voor professioneel gedrag). Anderzijds vergt het drukke gezinsleven een flexibele instelling. Echter lukt het veel mensen niet om thuis de focus te halen die ze bij hun werkgever op kantoor wel hebben. Dit kan redenen hebben als een vies huis wat er om schreeuwt om schoon gemaakt te worden, kinderen die je thuis houdt zodat je de opvang niet hoeft te betalen of mensen die onverwachts voor je deur staan voor een kopje koffie. Het zijn allemaal kleine dingen die je kunnen afleiden van wat overdag werkelijk belangrijk is, namelijk het doen van je werk! Je werkgever vertrouwt er op dat jij thuis net zo goed je werk doet als je op werk zou doen, anders zou hij je wel op kantoor laten komen. Maar hoe maak je dat in hemelsnaam waar?

Pak die focus

Heel simpel. Of je nou gewild of ongewild thuis zit te werken, haal de overtollige prikkels weg zodat je je optimaal kan concentreren. Verstop de afstandsbediening, breng de kinderen naar de crêche en zorg dat het huis schoon is. Verzorg daarnaast (zelf, danwel met wat hulp van de werkgever) een fijne werkplek. Investeer in een goed bureau en al helemaal in een goede Bureaustoel. Zo kan je comfortabel hetzelfde niveau blijven leveren als je altijd doet. Fijne thuiswerkdag!