Epoxy lijm: onmisbaar voor de doe-het-zelver

Ben jij een rasechte doe-het-zelver en heb je nog geen epoxy lijm in huis? Dan moet je zeker verder lezen! Deze multifunctionele lijm is onmisbaar in je arsenaal aan gereedschap en lijmen door zijn ijzersterke verbindingskwaliteiten. 

Voor alles geschikt

Waar gebruik je epoxy lijm precies voor? Je kunt het zo gek niet bedenken en epoxy is je grootste vriend. Epoxy's hebben over het algemeen een vrij hoge eigen sterkte  en een lage flexibiliteit. Ze zijn daarom goed bestand tegen oliën en oplosmiddelen en vertonen relatief weinig krimp bij uitharden. Met deze lijmen kunnen sterke, hoog belastbare verbindingen worden gemaakt, vervangen vaak traditionele bevestigingsmiddelen zoals klinknagels en schroeven. Als twee onderdelen met een epoxy lijm worden verbonden, is er sprake van een structurele verbinding.  Dit betekend dus dat je zelfs planken aan je muur kunt ophangen met epoxy lijm. Weg met de schroeven en spijkers. Welkom epoxy lijm! Ik heb zelf mijn surfboard er mee gelijmd en dat gaf werkelijk een fantastisch resultaat.

Wat is epoxy lijm eigenlijk?

Epoxy is een uitzonderlijk harde en taaie chemische hars. Het verschilt van andere harssoorten, zoals polyester en vinylester, doordat het superieure eigenschappen heeft op het gebied van hechting en weerstand tegen chemicaliën, water etc. Epoxy lijm ontstaat uit een chemische reactie tussen de 2 componenten en lijkt door zijn dikte, op hars van een boom. De meeste mensen gebruiken epoxylijm voor het vastlijmen van badkamer tegels, maar je kunt er dus ook andere dingen mee doen. Het is wel een chemische substantie, dus als je  aan het milieu wil denken, moet je het niet overal voor gaan gebruiken. Maar wil je iets echt stevig vastlijmen? Dan heb je epoxy nodig!

Droogtijd

Net als een andere lijm, moet epoxy wel drogen. Als het rond de 20 graden is en je hebt goed gemengd dan is de droog tijd meestal 12 tot 24 uur. Maar een koude omgeving heeft dusdanig invloed op de droogtijd, dat je daar wel rekening mee moet houden. Wil je bijvoorbeeld je surfboard lijmen en de  volgende dag weer gaan surfen? Zorg er dan voor dat je in de ochtend de epoxy er opsmeert en vervolgens je surfboard droogt in een verwarmde kamer van zo'n 21 graden. En dan als nog raad ik je aan een extra dagje te wachten, zodat je zeker weet dat je board goed is uitgehard. De laagdikte is ook van invloed op de droogtijd van de epoxy. Hoewel deze minder bepalend is dan de omgevingstemperatuur, raad ik je toch aan om te onthouden dat dikkere lagen een langere droogtijd nodig hebben. Mijn advies is daarom ook om de epoxy in dunne lagen aan te brengen.