De sneakers maken de man

Sportschoenen, of sneakers, zijn tegenwoordig de standaard in casual footwear. Bijna iedereen heeft wel een paar Nike’s, nieuw of oud, in huis. Voorheen droegen mensen dit soort schoenen voornamelijk tijdens het sporten, wat natuurlijk ook zo gek niet is. Nu is het sowieso wel mogelijk om sportkleding als casual te dragen, maar bij schoenen is het echt de standaard. Toch passen niet alle paren even goed bij verschillende outfits. Hier volgen een aantal tips over hoe jij jouw keuze moet maken.

Hoeveel paar schoenen?

Uiteraard begrijp ik dat niet iedereen even geobsedeerd is door sneakers als ik. Veel mensen zullen maar één of twee paar hebben. Ook in dat geval heb je keuzes voor schoenen die bij eigenlijk alle outfits wel passen. Vanzelfsprekend kom je op wat simpelere heren sneakers uit. Hoe complexer het design en het kleurenschema, hoe specifieker de outfit moet zijn om er goed bij te passen. Verreweg de veiligste keuze is een simpel minimal model in het zwart. Met een beetje goede wil kan een solide paar zwarte sneakers zelfs door voor nette schoenen.

De broek

Natuurlijk is het ook leuk als er een soort complementerend effect tussen jouw torso en voeten zit, maar het belangrijkste is de combinatie tussen broek en schoenen. De kleur is bijvoorbeeld belangrijk, maar ook de breedte van de broekspijpen. Als de sneakers maar een dun laagje stof over jouw voeten hebben ziet het er beter uit wanneer je nauwsluitende pijpen hebt. Andersom werkt het zo dat met een dikke laag stof, zoals bij skaterschoenen, wat minder nauwe pijpen beter werken.

Sokken

Je moet altijd aan jouw sokken denken bij het matchen van een outfit bij de schoenen. Soms betekent dat dezelfde kleur, complementerende kleur, of misschien wel helemaal geen zichtbare sok. Hier zijn niet echt gouden regels voor, al zijn er natuurlijk wel een aantal no-go combinaties. (Looking at you, tennisschoenen met hoge zwarte sokken!).  Vaak is het niet zo lastig om in de spiegel te zien of de sokken er goed bijpassen of niet.

Comfort

Zoals ik eerder al zei ben ik nogal een sneakerfreak. In mijn jarenlange zoektocht naar hét perfecte paar, wat ik overigens nog niet gevonden heb, zijn er zeker momenten geweest dat ik het verkeerde paar had gekocht. Ze waren dan wel mooi, maar lekker liepen dat kon er niet meer van af. Dus ook al vind je een paar nog zo prachtig, of past het nog wel zo goed bij jouw kledingstijl, je moet er ook nog op lopen. Ga dus voor een comfortabel paar boven een pijnlijk mooi paar.