In een paar stappen energiezuiniger leven

Tegenwoordig zijn we steeds meer op de hoogte en houden we ons steeds meer bezig met de klimaatveranderingen. We zijn ons er meer van bewust dat we het niet zo door kunnen laten gaan en dat we er iets aan moeten doen. Al ondernemen we samen een paar kleine stappen, dat kan al tot een groot effect leiden. Het is voor een ieder verstandig om in kaart te brengen hoe veel energie we verbruiken. Op die manier krijg je een duidelijk overzicht van de energieverbruik en zo kun je ook eenvoudig zien waar nog eventuele verbeterpunten zitten. Op het moment dat je een paar verbeteringen doorvoert, zal dat niet alleen een positief effect hebben voor het klimaat en het milieu, maar zal dat ook een positief effect hebben op je eigen portemonnee. Het is duidelijk dat hoe meer energie je bespaart, dat je dan ook meer geld kunt besparen. Sinds afgelopen maand heb ik mij meer verdiept in mogelijke oplossingen en dat heb ik vertaald in een blog met een paar kleine stappen die iedereen zou kunnen zetten.

Goede isolatie met dubbel glas

Veel nieuwbouw huizen zijn al redelijk goed geïsoleerd en beschikken reeds al over ramen die bestaan uit dubbel glas. Toch zijn er nog steeds ontzettend veel woningen die op het gebied van isolatie nog niet goed zijn ingericht. Daarom is het erg verstandig om bij je eigen woning na te gaan hoe het zit op het gebied van isolatie. Wanneer je woning goed geïsoleerd is, hoef je minder energie te verbruiken bij de verwarming van je huis. Een handige keuze is om de ramen van enkel glas te vervangen voor ramen van dubbel glas. Daarnaast is het belangrijk om apparaten zoveel mogelijk uit te zetten op de momenten dat deze niet worden gebruikt. Dat bespaart een hoop stroom en dat zul je ook gaan merken bij de energierekeningen.

Vervang een aantal lampen

In het geval dat je nog nooit heb gekeken naar je lampen en nog steeds gebruik maakt van de standaard lampen die al jaren in je woning hadden, dan is het niet geheel onverstandig om hier een verandering in aan te brengen. Je kunt er beter voor kiezen om gebruik te gaan maken van led verlichting. Er zijn veel verschillende soorten verlichtingen, van led spots tot LED paneel rond vierkant opbouw inbouw en van led strips tot led downlight. De keuze is enorm, dus ik raad je aan om je eens rustig te gaan oriënteren op het gebied van led verlichting.